RobertJohnSkinner

Miksi kouluissa opetetaan musiikkia?

jotenjoten Lukiossa opiskellaan musiikkia, koska…

Vaikee kysymys, mutta onneksi minulla on tähän vastaus!

Musiikki on kaikkien meidän elämämme osa, katsot televisiota kävelet kadulla tai makaat sairaalapedissä, aina tulee joku biisi joko mieleen tai korvien kautta aivoihin. Musiikki on niin keskeinen osa elämäämme, että sitä ei edes huomaa. Musiikki on vähän niinkuin “hidden in plain sight”; sitä ei huomaa ellei sitä huomioi. On tämän vuoksi tärkeää, että tiedämme miksi se on osa elämäämme, mitä sillä viestitään ja miten musiikillinen korvamme toimii. Opettamalla musiikkia kouluissa ne opiskelijat, jotka kuuntelevat opettajaa oppivat katsomaan sitä uudella silmällä. Musiikissa on aina jokin viesti, ja halusimme tai emme se jää usein päähän soimaan; on tärkeää että kaikkea viestintää osataan kyseenalaistaa ja kritisoida, myös musiikkia.e, mitä sillä viestitään ja miten musiikillinen korvamme toimii. Opettamalla musiikkia kouluissa ne opiskelijat, jotka kuuntelevat opettajaa oppivat katsomaan sitä uudella silmällä. Musiikissa on aina jokin viesti, ja halusimme tai emme se jää usein päähän soimaan; on tärkeää että kaikkea viestintää osataan kyseenalaistaa ja kritisoida, myös musiikkia.

Joten tämän takia sitä kannattaa opettaa ja opiskella, tarinan moraali on, että kouluissa ei turhaa aina opeteta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Puhut musiikistä "viestintänä" ja musiikin opettamisesta jonain mikä opettaa "kritisoimaan ja kyseenalaistamaan" musiikkia.

Mitä tällä tarkalleen ottaen tarkoitat? Puhutkohan nyt enemmänkin musiikin sosiologiasta kuin yleisesti musiikista (rytmistä, sävelistä, harmoniasta, melodiasta jne).

Käyttäjän RobertJohnSkinner kuva
Robert Skinner

Moi! Musiikki on aina eräänlaista viestintää, esim. “Kautta rakkaimman isänmaan, me juhlitaan, kun me voitetaan.” (Teflon brothers Kendo Anthem) viestinä on se, että juhlitaan rakkaimman isänmaan kautta kun voitetaan. “Kun me voitetaan” on muotoiltu siten, että voitto olisi jo varma nakki. Musiikin tunneilla opetetaan tarkaselemaan musiikkia, sen tahtia ja lyriikoita ja täten myös luomaan ja käyttämään sitä. Kaikkien oppiaineiden opetuksen tavoitteena on opettaa tarkastelemaan aihetta kriittiisesti, ja tekemään omia havaintoja aiheesta. Musiikki ei ole tässä yhtään sen erilaisempi aine, tarkoituksena on syventää osaamista ja tietoisuutta aiheesta, löytämään yhtäläisyyksiä ja oppimaan tekemään musiikin kohdalla täten sellaista viestintää joka jää soimaan päähän. Tällöin myös opitaan sen muista tarkoituksista ja rakenteista.

Musiikki vaikuttaa myös alitajuntaan ja olotilaan, jolloin rauhainen musiikki iestii vaikkapa rauhallisuutta ja kriittisyyttä metroasemalla, kun taas kaupassa vaikkapa musiikin tarkoitus on saada kuluttaja hyvälle tuulelle ja tekemään ostopäätöksiä enemmän fiiliksen mukaan tarpeen sijaan. Musiikki viestii aina jotain ja vaikuttaa meihin, on aina parempi että kaikenlaisen viestinnän toimintatavat ja tarkoituksen ymmärtää, jolloin vaikutus siirtyykin alitajunnallisesta ajatteluata kriittisyyteen, ja silloin opitaan myös viestimään sitä omaa agendaa ja osataan käyttää erinäisiä työvälineitä, kuten tässä tapauksessa musiikkia siten, että siitä olisi itsellle eniten hyötyä.

Toimituksen poiminnat