RobertJohnSkinner

Kokemus ei ole synonyymi ammattitaidolle

Kuulen usein vanhemmilta ihmisiltä, että he ovat nähneet enemmän elämää kuin minä, ja tämän vuoksi he tekevät pääosin parempia päätöksiä kuin minä. Kuitenkin minulla on minua vanhempia tuttuja, jotka käyttävät alkoholia kohtuuttomasti, vaikka heillä on varmasti paljon enemmän kokemusta alkoholin käytöstä kuin minulla. Onko tosiaan niin, että 15-vuotias lukio-opiskelija, kuten minä tietäisi alkoholin vaaroista enemmän ja tekisi fiksumpia päätöksiä, kuin 50-vuotias naapurissa asuva Tapio? Elämänkokemus ei merkitse, että ihminen tekisi fiksumpia päätöksiä; jokapäiväiseen päätöksentekoon vaikuttavat yleistieto, tilannetaju, koulutus ja kokemukset. Esimerkiksi työnhaussa on fiksumpaa pyytää neuvoa 18-vuotiaalta nuorelta, joka on hakenut viimeisen kolmen vuoden aikana itselleen yhteensä kolme eri kesätyötä, kuin viimeiset 40 vuotta saman kaupan kassalla työskenneeltä ‘elämää kokeneelta’, joka ei ole ollut työhaastattelussa 40. vuoteen.

Tämä sama pätee politiikassa, vaalisesongin alla poliitikot usein hyökkäävät nuorempien vastustajiensa kimppuun sillä, ettei näillä ole kokemusta politiikan kentällä. Näillä ihmisillä toki on varmasti kokemusta kampanjoinnista, mutta tämä ei merkitse sitä että he osaisivat tehdä parempia päätöksiä, kuin heidän nuoremmat vastakampanjoijansa. Se, että osaa haalia valtaa ei tarkoita, että osaisi käyttää sitä. Toki päätöksentekoon vaikuttaa myös kokemus ja tietämys menneisyydestä, ja nuorempi poliitikko tekee ehkä joisssain tapauksissa helpommin jo ennen tehtyjä virheitä, mutta vanhojen virheiden toistaminen ei ole tavatonta kokeneillakaan poliitikoilla. Ihmisen on usein haastavaa myöntää oma virheensä ja tämän takia usein korostetaan vain hyviä päätöksiä tai huonojen päätösten hyviä puolia. Sen sijaan että hyväksyttäisiin omien päätösten huonot puolet usein vältellään kysymyksiä tai alennutaan argumentoimaan anekdoottisella evidenssillä.

Kantapään kautta usein oppii parhaiten, mutta kaikkea ei voi kantapään kautta oppia. Tämän vuoksi kokemus on vain pieni osa alan osaamista ja liian yliarvostettua nyky-yhteiskunnassa. Jos jotain tekee 10 vuotta väärin tekee sitä varmasti jatkossakin väärin, mutta jos ottaa 10 minuuttia selvää siitä että miten jokin asia tehdään oikein tekee jotain todennäköisesti paremmin kymmenen minuutin kokemuksella, kuin kymmenen vuoden kokemuksella. Esimerkiksi muiden kokemuksista lukemalla saattaa kartoittaa satoja, ellei peräti tuhansia vuosia kokemusta vastaavan tieto- ja taitotason. Hyvä esimerkki tästä on esimerkiksi matematiikan opiskelu, opimme peruskoulussa jo nuorina ratkaisemaan yhtälöitä, kun taas tiedemiehillä meni tuhansia vuosia oppia tämä sama taito.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat